Dušan Makovský

KANDIDÁT ČSSD Z BRNA PRAVDĚPODOBNĚ PORUŠOVAL ZÁKON O ADVOKACII

11. 10. 2013 7:21:56
Bývalý starosta MČ Brno – střed a současný kandidát do poslanecké sněmovny za Sociální demokracii Michal Bortel pravděpodobně hrubým způsobem porušoval zákon o advokacii. Ačkoliv hodlá v parlamentu zákony tvořit, sám nedokáže dodržovat ani ta základní, závazná pro výkon advokacie.

Zákon o advokacii zakazuje jakýkoliv pracovněprávní vztah, nesouvisející přímo s výkonem povolání advokáta. V období od listopadu 2009, od kterého se datuje jeho vstup do aktivní advokacie do března 2012, s největší pravděpodobností tento zákon porušoval tím, že byl zaměstnán jako asistent europoslankyně Zuzany Brzobohaté.

„Pan Bortel pracoval jako takzvaný akreditovaný asistent a měl uzavřenu běžnou zaměstnaneckou smlouvu s Evropským parlamentem. Byl to naprosto standardní pracovní poměr, například při nástupu absolvoval vstupní lékařskou prohlídku, má nárok na placenou dovolenou a při ukončení probíhala běžná, dvouměsíční výpovědní lhůta. Moji zaměstnanci jsou zde jako fyzické osoby, Evropský parlament upřednostňuje zaměstnanecké poměry.“, uvedla Zuzana Brzobohatá a dodala krátké zhodnocení spolupráce s Michalem Bortelem „Chtěla jsem s ním spolupráci ukončit, protože vše nebylo úplně v pořádku. Nabídla jsem mu ukončení dohodou, na kterou pan Bortel nepřistoupil. Využila jsem tedy možnosti ukončit s ním pracovní poměr se standardní dvouměsíční výpovědní lhůtou“.

Dle vyjádření tiskové mluvčí ČAK Ivy Chaloupkové může jít o hrubé porušení pravidel komory „Pokud byl pan Bortel v klasickém zaměstnaneckém poměru k orgánu Evropské unie, pak by to mohl být prohřešek proti zákonu o advokacii. V takovém případě by měla kontrolní rada prošetřit případné pochybení advokáta. Kontrolní rada by posléze rozhodla o případném předvolání před kárnou komisi. Pro období výkonu práce na pozici asistenta měl požádat o pozastavení členství, tak jako je tomu zvykem i u mnohem významnějších členů ČAK. Pokud ovšem měl pan advokát Bortel uzavřenu klasickou pracovní smlouvu již v době, kdy se stal členem komory, pak by šlo o mnohem větší pochybení, protože Českou advokátní komoru uvedl v omyl“

Michal Bortel měl po dobu souběhu členství v ČAK a zaměstnaneckého poměru v Europarlamentu zajištěn nejen nemalý pravidelný plat poslaneckého asistenta, ale i příjem ze své advokátní praxe.

Nabízí se otázka, opravdu chce Sociální demokracie vybudovat lepší stát s lidmi, pro které jsou pravidla jen cárem papíru? Opravdu je nutné, aby strana, která neustále kritizuje jiné, nasazovala na svou kandidátku naprosto neschopné a amorální osoby? Není bez zajímavosti, že minulost Michala Bortela na poli komunální politiky byla plná dosud nevyjasněných skandálů a jeho přístup ke členství v České advokátní komoře je jen dalším článkem skládačky, na konci které je další nezodpovědný a nedůvěryhodný politik.

Fotografie vypůjčena z Českého deníku.

(Jsou chvíle, kdy je potřeba přivřít obě oči nad hrdostí. Blíží se volby a tak jsem se rozhodl na čas znovuotevřít svůj blog. Babiš nebabiš... )

Autor: Dušan Makovský | karma: 23.72 | přečteno: 784 ×
Poslední články autora