O Romech jen dobře a nikdy jinak. Alespoň podle Romea.cz

13. 09. 2012 17:15:00
Před nějakou dobou se pan Kostlán nechal slyšet, že na Romea.cz chtějí být i kritičtí vůči negativním skutkům členů romské populace. Ovšem zůstalo jen u planých řečí a několika osamocených komentářů Patrika Bangy. Stále se jede jen podle hesla „O Romech jen dobře a nikdy jinak“.

Na úvod se musím přiznat, že mám rád slovo Cikán. Rád ho užívám ve spojení s tímto etnikem a rozhodně ne v tom hanlivém významu, jaký se slovu Cikán často podsouvá. V minulosti jsem dostal od pár poctivých Cikánů přednášku o tom, že oni jsou Cikáni, že nejsou žádní Romové. Že Cikán má svoji hrdost a umí makat, ale Romové že jsou paraziti a příživy, co dokážou maximálně ublíženě řvát, místo toho aby se sami starali. Něco pravdy na tom asi bude, protože mockrát jsem v hospodě dobře popil a pokecal s lidma, co začali debatu něčím podobným jako „A tobě nevadí že jsem Cikán?“ nebo „Dej si s Cikánem panáka“ a mockrát jsem slyšel v obchodě chycenou zlodějku vřískat „Pani, neurážejte mě, já nejsem Cikánka, ja jsem Romka!“. Proto se budu dnes držet pojmenování Rom.

Ale zpět k serveru Romea.cz.

Nedávno ve Strakonicích parta Romů umlátila před hospodou člověka. Vzhledem k přiznání jednoho z oné partičky se nemusíme zdržovat teorií o tom, že to možná nebyli oni, že to na ně někdo chce hodit a že zase zlý gadžové dělají z Romů neoprávněně vrahy. Realita je zkrátka taková, že Rom, nebo parta Romů zabíjela.

Od té doby zvědavě nakukuji na stránky Romea.cz, jestli se nezjeví nějaká kritika strakonických Romů, nějaká omluva pozůstalým, když už je to hlásná trouba etnika, navíc placená z našich daní. Ovšem naprosto marně. Zatímco jiná media vyzývají případné svědky, aby se přihlásili, na Romea.cz propírají jen Havířov, kde jakýsi Rom dostal pár pěstí. Budiž, smutný je i tento případ, jak jde o násilí, jde barva pleti stranou a agresor je v každém případě tou sviní. Ve Strakonicích ale o pár facek nešlo, tam napadení skončilo smrtí.

diskuse na romea.cz


O nějaké opomenutí zřejmě nepůjde, protože od té doby z Romea.cz zcela cíleně mizí všechny diskusní příspěvky na téma „A o vraždě ve Strakonicích nenapíšete?“. Například můj příspěvek do debaty „zrovna sem se prisel podivat, jestli to tu komentujou, jestli treba taky zadaj aby se prihlasili svedkove.. ale ne, nula, nic, ticho...“ byl vyhodnocen jako urážlivý a rasistický a jako takový byl z diskuse odmazán.

Proto se ptám, proč Romea.cz záměrně ignoruje případy, kdy je agresor členem romského etnika, ale hystericky rozmazávají každý, byť sebebezvýznamnější útok na vlastní lidi? Je snad záměrem ve svých lidech vyvolávat další a další zášť vůči „zlé“ majoritní společnosti tím, že budou Romy ukazovat jen v pozici obětí? Schvalují snad provozovatelé serveru Romea.cz zabití ve Strakonicích?

Obsah serveru Romea.cz přesně zapadá do stylizace, jakou na sebe velká část českých Romů bere. Jsou ukřivdění, za všech okolností za nic nemohou, nikdo je nechápe a když už se něco nehodí, tak „drž hubu, more“. A vší ta ublíženost a uraženost je štědře dotovaná mnoha miliony ze státního rozpočtu.

Snad se odpovědí dočkám. Jako daňový poplatník bych na to měl mít právo.

Autor: Dušan Makovský | čtvrtek 13.9.2012 17:15 | karma článku: 36.81 | přečteno: 2577x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 16 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 10.81 | Přečteno: 203 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 15.52 | Přečteno: 340 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 4.98 | Přečteno: 98 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.70 | Přečteno: 562 | Diskuse
Počet článků 77 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3756
IT na volne noze, s vice ci mene pravicovymi nazory, realista, dvojnasobny stastny otec, avsak stale spokojene svobodny, prazak, dymkar, sezonni alkoholik, milovnik RPG her a fantasy knizek, v diskusich na iDnes pod nickem makovec123.

Jsem clenem ODS na Praze 14.

Mé blogy jsou zpravidla psány pro server Eportál





Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...