Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
SA

A nyní deset lží o českém kapitalismu.

Lež č. 1 – Lidská práva se dodržují, jsme demokratický stát.

Lež č. 2 – Národ je zdravější díky špičkovému managementu zdravotnictví.

Lež č. 3 – Kdo dodržuje zákony, nemá se čeho bát. Díky tomu že máme více policistů než za komančů (to je pravda) je bezpečněji.

Lež č. 4 – Přes východní hranice k nám neproudí kriminálníci a příživníci, nejsme tranzitní zemí teroristů a světového obchodu s drogami.

Lež č. 5 – Všechno je levnější a kvalitnější a potraviny jsou zdravější díky kouzelné ruce trhu. Lež č. 6 – Politici kradou méně než za komunistů, nepůjčujeme si ročně více než sto miliard na dotování penězovodů. Lež č. 7 – Každý má čas i peníze cestovat, zvláště díky nízkým daním mají občané přebytek peněz a spoustu volného času. Lež č. 8 – Jsme zemědělsky a průmyslově soběstační. Lež č. 9 – Kdo chce práci ten si ji najde. Lež č. 10 – Žijeme v nejlepším čase.

9 10
možnosti
PV

Shrnul jste to pěkně. Jenže tihle militantní zastydlí antikomunisté musí odejít přirozenou cestou, jinak budou podobné historické plky psát do aleluja. Je zajímá jen, co bylo, nikoli, co se děje nyní a svá bolístka a zlost si vylívají na době, která je tak nekonečně vzdálená... a ruku na srdce, už nikoho nezajímá, občané mají zcela jiné starosti.

2 12
možnosti
Foto

100x karma, kdybych mohl.R^

7 1
možnosti
JH

Doba socialismu stále láká podobné přesnětaktobylo psavce a historiky amatéry, aby zpochybnili i těch pár neoddiskutovatelných výhod, které socialistické zřízení mělo! Tím,že budete fakta nazývat lží, tím nikoho nepřesvědčíte. Např. vyšší bezpečnost za socialismu je fakt, ale je vykoupena policejním totalitním státem a uzavřenými hranicemi. To samé nulová nezaměstnanost- všichni museli pracovat už ze zákona, daní za to byla umělá přezaměstnanost a nízká produktivita. Neplacená zdravotní péče,školství a služby šly na vrub státnímu rozpočtu,ale pro občany byly opravdu zdarma, i když někdy na úkor nedosažitelnosti drahých přístrojů... To nejsou výmysly a lži,ale fakta. Socialismus u nás měl spoustu chyb, byl zde totalitní režim,ale demagogie autora a jemu podobných je lživá a stupidní...

2 6
možnosti

Přesně tak, také sem rád, že žiji v této době, ale to zneznamená, že budu zamlčovat i několik výhod režimu minulého.. A jak píšete, pro lidi to bylo zdarma, i když stát to stálo peníze a bylo to na úkot třeba něčeho jiného.. Spíše jde v tomhle argumento o to, že zdravotnictví nerozlišovalo peněženky (teď neřeším úplatky apod. - mimo jiné zas všichni měli zhruba stejně, tudíž uplácení bylo špatné, ale než až tolik, jelikož každý mohl uplácet zhruba stejně.. Jen doufám že to zase někteří nepřekroutí, že vlastně schvaluju uplácení, jen když každý máme stejně..)

1 1
možnosti
Foto

Dnes máte svobodu slova, ale jediná výhoda je, že vám za to,, nikdo nic neudělá ,,..... jinak efekt stejnej......mluvit umí každej...ale mluvení nás nikdy nikam neposune..je třeba konat, ale o tom vy umíte jen mluvit.......doufám, že to je dostatečně srozumitelné..

1 4
možnosti
PV

Těch článků, které špiní dobu socialismu můžete napsat stohy, je to úplně jedno. Protože ještě žije spousta lidí, kteří tu dobu pamatují a rádi na ni vzpomínají. Nedivím se jim, vždyť z jejich hlediska se měli lépe. Fakt si myslíte, že někoho zajímali chartisti a podobná verbež - tedy kromě cizích tajných služeb? Občané měli zcela jiné starosti, ostatně jako dnes.

5 26
možnosti
MZ

hnus... takovi jako vy za tech 40 let muzou

8 2
možnosti
MD

Tak co do toho, sakra, ti spatni komunisti zamichali za esenci, ze na to tolik lidi rado vzpomina. Sama negativa a lide na ty mnohe casy vzpominaji v dobrem.

Co to? Jak to?

4 3
možnosti
JK

J32a91n 85K67o15ř72á23n

25. 6. 2013 18:30

to není esence, to je nostalgie

2 0
možnosti
PP

Krásný blog. A jenom doplňuji, že pokud jste byli například 21.srpna přistiženi v autě, které mělo zapnutá světla, tak jste byli zadrženi a pokutováni.

7 0
možnosti
MD

Pravda, pravda. Dneska kmotrenec prejede clovicka hnedle nadvakrat a nic.

1 6
možnosti
JH

Sumasumárum,většina věcí o kterých píšete byla daná izolací a studenou válkou,než přičiněním komunistického řízení. Zvýšení kvality života pro většinu lidí oproti první republice je nezpochybnitelné,stejně jako sociální jistoty a vymoženosti,které už Vám nikdo nikdy nedá. Na druhou stranu politická nesvoboda a úpadek hospodářství kvůli orientaci na RVHP. Ovšem nic není tak černobílé, jak to vidíte Vy, a při čtení některých Vašim článků se divím, jakto že Vás komunisti neposlali do gulagu už ze školky,když to bylo tak šílené?

2 13
možnosti

Jaká izolace? NDR třeba měla největší zahraniční obchod se SRN a to byste se ještě divil, jak přičinlivé tam komunistické zřízení bylo;-D

3 0
možnosti
Foto

Bravo, pane Makovský. Škoda, že budete za ten článek vláčen bahnem komunistickými pohrobky, kteří nesnesou to pomyšlení, že o nich někdo napíše pravdu.

PS: Ten pohřeb Jana Patočky jsem zažil na vlastní kůži a dodnes si pamatuji tu děsivou atmosféru. I mrtvý člověk jim nesnesitelně vadil.

20 3
možnosti
JH

Ad1) máte pravdu, stát před rokem 1989 nebyl demokratický,ale to nebyl téměř žádný stát v padesátých letech – chtěl bych Vás vidět, jakbyste dopadl, kdyby jste se v USA přihlásil ke komunismu, o perzekucivašich dětí ani nemluvě…(viz státy v jižní Americe,pod patronací CIA)

Ad2) co se týče zdravotnictví, tam máte pravdu jen v nemožnostispolupráce a nákupu západní techniky, ale to spíš omezením ze stranyZápadu, nedostatkem deviz atd. V některých oblastech jsme patřili kešpičce a např. díky plošnému očkování byly některé nemoci u nás vymýcené.

Ad3) Bezpečnost na veřejnosti a dodržování zákonů nijaknesouvisí s perzekucí nepohodlných osob a zneužitím policie k represím.Pokud jste dodržoval platné zákony a nevystupoval proti režimu, tak jste mělopravdu zajištěnou celkem vysokou míru bezpečí, nesrovnatelnou s kriminalitounyní.

Ad4) Zde se nedá polemizovat, ale každopádně mezi odchozímibylo i dost lidí s pochybnou minulostí a nebyli to žádní svatoušci, spíšjim tady hořela půda pod nohama.

Ad5) Dotované školství, zdravotnictví a veškeré sociální služby jsou to co odlišujesocialismus od kapitalismu. Důležité na tom je , že je to opravdu pro jednotlivce v danýokamžik zdarma dostupné.

Ad6) Jistě se kradlo, a troufám si říct, že to byl hlavnídůvod, proč hospodářství nefungovalo, tak jak mělo, protože si rčení všechno jevšech někteří vykládali doslova. Ovšem ani ti největší komunističtí pohlavářisi nedovolili hrabat tak okatě a v takové míře jako se to děje nyní. Ad7) Svobodné cestování bylo opravdu pro většinu lidínemožné. Ad8) Zaostávání průmyslu kvůli orientaci na RVHP  je nezpochybnitelné. Ad9) Píšete, že je lež, že nebyli nezaměstnaní, a vzápětí konstatujete,že opravdu musel pracovat každý. Zde jste si sám nakálel na hlavu. Můžeme sebavit o produktivitě a samoúčelném vytváření pracovních míst, ale práci mělopravdu každý, kdo pracovat chtěl. Ad10) Líp asi nebylo, ale to bychom na tom asi byli hodněšpatně, kdybychom se měli dřív před třiceti lety než nyní, nemyslíte?

5 10
možnosti

Vy byste byl skvělý obhájce Protektorátu.

Ad 1) Máte pravdu, že stát v letech 1939-1945 nebyl demokratický, ale to v těch letech nebyl žádný stát.

ad 3) Pokud jste za Protektorátu dodržoval zákony, stát vás nijak neperzekuoval.

atd.

13 2
možnosti
  • Počet článků 77
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3756x
IT na volne noze, s vice ci mene pravicovymi nazory, realista, dvojnasobny stastny otec, avsak stale spokojene svobodny, prazak, dymkar, sezonni alkoholik, milovnik RPG her a fantasy knizek, v diskusich na iDnes pod nickem makovec123.

Jsem clenem ODS na Praze 14.

Mé blogy jsou zpravidla psány pro server Eportál