Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dialog – stalinistický měsíčník, napojený na KSČM

Ano, Stalinovi vděčíme za to, že se českoslovenští komunisté a spolu s nimi náš lid správně orientoval v poválečné situaci, v procesu národní a demokratické revoluce, jež přerostla v revoluci socialistickou zásluhou gottwaldovského vedení, které zmařilo puč reakce v únoru 1948, jež usilovala o restauraci kapitalismu.

zdroj: komsomol.cz

Kvízová otázka. Tento text vyšel v Rudém právu během padesátých let, nebo v marxisticko-leninském měsíčníku Dialog v prosinci 2009? Kdo tipuje druhou možnost, vyhrává rudého bludišťáka.

Předpokládám, že mnohým z vás nebude jméno měsíčníku Dialog nic říkat. Proto krátké představení. Jde o plátek, vycházející již 24 let s podtitulem Otázky-odpovědi a hlavičkou Komunistický list. Za deset korun měsíčně je možné si ho zakoupit na merendách pořádaných KSČM, nebo předplatit u nakladatelství Orego.
Pokud někdo toužíte číst oslavné ódy na Stalina, Gottwalda, únorový převrat nebo nostalgické stesky starých soudruhů, doporučuju investovat pětku a jedno číslo si zakoupit. V aktuálním květnovém čísle se například můžete dočíst, že:
-------------

S blížící se Rudou armádou pochopili čeští vlastenci, že svobodu je třeba vzít do vlastních rukou. A poté i správu země proti kolaborující a zaprodané velkoburžoazii a jejím pohůnkům, jejichž potomci se dnes v této zemi nezřízeně roztahují.

Gottwald měl tisíckrát pravdu, když říkal: bez Sovětského svazu by naše národy nežily ve svobodě. V sovětském svazu, zdůrazňoval Gottwald, našel náš koráb bezpečný přístav. A odsud také jeho heslo, dnes tak vysmívané „Se sovětským svazem na věčné časy!“. Ale připomeňme hned, že se Sovětským svazem, jak jej vytvořil za Stalina! A jak o něm s obdivem psal Julius Fučík.

(sken celého článku najdete zde: http://www.nsdap.cz/dialog_big.jpg)
-------------

Je až s podivem, že podobná tiskovina u nás vychází, zcela legálně, s registrací ministerstva kultury č. 6320. Ať se podívám na jakoukoliv stranu onoho plátku, odzhora až dolu jde o jedno velké porušení § 403 a § 404 o propagaci hnutí, směřujícího k potlačení práv a svobod.

Před časem jsem kdesi narazil na informaci, nevím nakolik pravdivou, že se vedení KSČM od tohoto plátku distancuje, že s ním nechce mít nic společného. Jenže...

Podívejme se, kdo je vydavatelem Dialogu. Jde o společnost Orego, patřící RSDr Milanu Havlíčkovi, tajemníkovi klubu zastupitelů KSČM ve Středočeském kraji a předsedovi obvodního výboru KSČM pro Prahu-Východ. Nakladatelství Orego vydává publikace oslavující období normalizace, Che Guevaru, Gottwalda či obhajující teror padesátých let. Bývají k zakoupení taktéž na merendách KSČM.

Předsedou redakční rady je JUDr. Ivan Hrůza, zastupitel za KSČM na Praze 6, bývalý pracovník XI. odboru kontrarozvědky, který měl na starosti „kontrarozvědnou ochranu mládeže, vědy, školství a kultury“. A jen nějakou shodou náhod je místopředsedou pražské rady KSČM a pravou rukou Marty Semelové.
-------------

Dialog se nestydí za to, že je stranický svým charakterem a obsahem. Od počátku svého vzniku a zvláště po roce 1989 je Dialog pevně spojen s komunistickým přesvědčením a principiálností. Dialog, to není jen pracovitá redakce a vydavatel, to jsou také jeho obětaví čtenáři, přispěvatelé a šiřitelé, kteří financují jeho existenci. Stojí za připomenutí, že na rozdíl od jiných tiskovin se ničím nemaskuje, nežije z reklam ani z politických příslibů, či handlů a všichni pro časopis pracují bez nároku na honorář. Dialog od počátku v tiráži otevřeně uvádí, že je listem komunistickým, a nestydí se za pěticípou hvězdu.

Dialog mimo jiné říká hlasitě, že společenské třídy tak, jak byly determinovány celou řadou myslitelů, zejména Vladimírem Iljičem Leninem, existují. Zároveň v souladu s vědeckým učením ukazuje na to, kde jsou zdroje a příčiny třídních konfliktů a kdo je vyvolává. Nejsou to komunisté, ale ti, kteří svojí hospodářskou, sociální a kulturní politikou a metodami vládnutí potlačují skutečnou demokracii, znemožňují právo na práci, střechu nad hlavou, jakož i právo na důstojný a klidný život v míru. Čtenáři Dialogu nevěří blábolům, že změna přijde sama a že se jednou probudíme do lepšího světa. Mnozí z nás jsou na veřejnosti aktivně činní, vystupujeme proti aroganci současné politické moci a čerpáme přitom ze zkušeností komunistického hnutí.

Ivan Hrůza,
předseda Republikové redakční rady, delegát VIII. sjezdu KSČM
-------------

Pravidelnými přispěvateli jsou mládežníci z Komsomolu, organizace, kterou vede policie  v patrnosti jako levicově extremistickou a jejíž členové jsou taktéž z velké většiny členy KSČM.

V tiráži jako adresu webových stránek měsíčníku dialog je uvedený web OV KSČM Praha – Východ.

Jak vidno, distanc vedení KSČM je jen tak, naoko, aby se neřeklo, že se u nich ve straně nic nezměnilo, že jsou i po tolika letech stále stejní, se stejným tužbami po revolučním a třídním boji.

Zkouším si představit, jaká je pravděpodobnost, aby u nás vycházel například měsíčník „Listy z Říše“, oslavující myšlenky árijské krve, dštící síru na prohnilý a zkažený židovský národ a hlásající nutnost získání životního prostoru na východě. Samozřejmě v hlavičce vkusně ozdobený svastikou a přinášející pravidelné medailonky význačných osobností, jako byl Heydrich, Himmler nebo Eichmann. Vsadím cokoliv na to, že ten, kdo by byl tak smělý a o něco podobného se pokusil, skončil by před soudem s pořádným flastrem, národ by se křižoval, osobnosti by se vyjadřovaly a nejhlasitější vřískot by se ozýval právě od věrných čtenářů měsíčníku Dialog.

A přitom obsahově od sebe nejsou nijak vzdálení...
(psáno pro ePortál.cz) 

Autor: Dusan Makovsky | středa 8.5.2013 9:31 | karma článku: 28,43 | přečteno: 1411x
  • Další články autora

Dusan Makovsky

Břetislav Olšer a jeho falšování historie, aneb Semelová náš vzor

Nedá mi nereagovat na poslední blog Břetislava Olšera, ve kterém svérázným způsobem vykládá historii druhé světové války a zjevné lži předkládá jako fakta.

2.3.2014 v 14:10 | Karma: 37,12 | Přečteno: 2395x | Diskuse| Politika

Dusan Makovsky

Marta Semelová v Hydeparku

Dlouho jsem přemýšlel, čím okomentovat vystoupení komunistky Semelové v dnešním Hydeparku České televize. Bral jsem to ze všech stran, několikrát rozepsal, po vymazání sprostých slov zklamaně koukal na prázdnou stránku, nakonec jsem se rozhodl, že lépe než já její vystoupení okomentují paragrafy trestního zákoníku.

14.2.2014 v 8:01 | Karma: 35,75 | Přečteno: 3487x | Diskuse| Politika

Dusan Makovsky

Od Marxe k Bátorovi za jeden den? S prstem v nose

Po delší době se vrátím k seriálu o výrazných osobnostech rudého mládežnického hnutí. Tentokrát s poněkud pikantním nádechem.

12.2.2014 v 18:52 | Karma: 20,90 | Přečteno: 1856x | Diskuse| Politika

Dusan Makovsky

Pozvánka – Setkání nad lustračním a služebním zákonem

Lustrační a služební zákon jsou aktuálně poměrně frekventovaným tématem v médiích. Oba jsou obestřeny řadou mýtů, polopravd a omylů, málokdo z běžných občanů ví, proč jsou tyto zákony důležité, čemu brání a proč vlastně vznikly.

6.2.2014 v 8:05 | Karma: 10,74 | Přečteno: 343x | Diskuse| Politika

Dusan Makovsky

Julius Streicher by byl na ABB hrdý

Julius Streicher vydával v Německu týdeník Der Stürmer, proslulý antisemitismem, vyhroceným dokonce až za hranice snesitelnosti špiček tehdejšího nacistického Německa. Mottem týdeníku byl výkřik „Die Juden sind unser Unglück!„. Historii Streicherova díla přeskočím, najde si ji snadno každý na internetu. Od začátku, přes vybrané citace až po hořký konec samotného vydavatele.

27.1.2014 v 17:02 | Karma: 17,04 | Přečteno: 1316x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradit ji může Havel

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:55

Přímý přenos Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

Zastal se urážené kamarádky, schytal kopanec do hlavy. Policie hledá útočníka

25. dubna 2024  13:42

Pražští policisté pátrají po agresorovi, který v březnu v Karlíně napadl jiného muže. Incident se...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:40

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 77
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3756x
IT na volne noze, s vice ci mene pravicovymi nazory, realista, dvojnasobny stastny otec, avsak stale spokojene svobodny, prazak, dymkar, sezonni alkoholik, milovnik RPG her a fantasy knizek, v diskusich na iDnes pod nickem makovec123.

Jsem clenem ODS na Praze 14.

Mé blogy jsou zpravidla psány pro server Eportál