O Romech jen dobře a nikdy jinak. Alespoň podle Romea.cz

Před nějakou dobou se pan Kostlán nechal slyšet, že na Romea.cz chtějí být i kritičtí vůči negativním skutkům členů romské populace. Ovšem zůstalo jen u planých řečí a několika osamocených komentářů Patrika Bangy. Stále se jede jen podle hesla „O Romech jen dobře a nikdy jinak“.

Na úvod se musím přiznat, že mám rád slovo Cikán. Rád ho užívám ve spojení s tímto etnikem a rozhodně ne v tom hanlivém významu, jaký se slovu Cikán často podsouvá. V minulosti jsem dostal od pár poctivých Cikánů přednášku o tom, že oni jsou Cikáni, že nejsou žádní Romové. Že Cikán má svoji hrdost a umí makat, ale Romové že jsou paraziti a příživy, co dokážou maximálně ublíženě řvát, místo toho aby se sami starali. Něco pravdy na tom asi bude, protože mockrát jsem v hospodě dobře popil a pokecal s lidma, co začali debatu něčím podobným jako „A tobě nevadí že jsem Cikán?“ nebo „Dej si s Cikánem panáka“ a mockrát jsem slyšel v obchodě chycenou zlodějku vřískat „Pani, neurážejte mě, já nejsem Cikánka, ja jsem Romka!“. Proto se budu dnes držet pojmenování Rom.
Ale zpět k serveru Romea.cz. 
Nedávno ve Strakonicích parta Romů umlátila před hospodou člověka. Vzhledem k přiznání jednoho z oné partičky se nemusíme zdržovat teorií o tom, že to možná nebyli oni, že to na ně někdo chce hodit a že zase zlý gadžové dělají z Romů neoprávněně vrahy. Realita je zkrátka taková, že Rom, nebo parta Romů zabíjela.
Od té doby zvědavě nakukuji na stránky Romea.cz, jestli se nezjeví nějaká kritika strakonických Romů, nějaká omluva pozůstalým, když už je to hlásná trouba etnika, navíc placená z našich daní. Ovšem naprosto marně. Zatímco jiná media vyzývají případné svědky, aby se přihlásili, na Romea.cz propírají jen Havířov, kde jakýsi Rom dostal pár pěstí. Budiž, smutný je i tento případ, jak jde o násilí, jde barva pleti stranou a agresor je v každém případě tou sviní. Ve Strakonicích ale o pár facek nešlo, tam napadení skončilo smrtí.
O nějaké opomenutí zřejmě nepůjde, protože od té doby z Romea.cz zcela cíleně mizí všechny diskusní příspěvky na téma „A o vraždě ve Strakonicích nenapíšete?“. Například můj příspěvek do debaty „zrovna sem se prisel podivat, jestli to tu komentujou, jestli treba taky zadaj aby se prihlasili svedkove.. ale ne, nula, nic, ticho...“ byl vyhodnocen jako urážlivý a rasistický a jako takový byl z diskuse odmazán.
Proto se ptám, proč Romea.cz záměrně ignoruje případy, kdy je agresor členem romského etnika, ale hystericky rozmazávají každý, byť sebebezvýznamnější útok na vlastní lidi? Je snad záměrem ve svých lidech vyvolávat další a další zášť vůči „zlé“ majoritní společnosti tím, že budou Romy ukazovat jen v pozici obětí? Schvalují snad provozovatelé serveru Romea.cz zabití ve Strakonicích?
Obsah serveru Romea.cz přesně zapadá do stylizace, jakou na sebe velká část českých Romů bere. Jsou ukřivdění, za všech okolností za nic nemohou, nikdo je nechápe a když už se něco nehodí, tak „drž hubu, more“. A vší ta ublíženost a uraženost je štědře dotovaná mnoha miliony ze státního rozpočtu.
Snad se odpovědí dočkám. Jako daňový poplatník bych na to měl mít právo. 

Autor: Dusan Makovsky | čtvrtek 13.9.2012 17:15 | karma článku: 36,81 | přečteno: 2577x
  • Další články autora

Dusan Makovsky

Marta Semelová v Hydeparku

14.2.2014 v 8:01 | Karma: 35,75

Dusan Makovsky

Od pendreku k Ústavě

12.1.2014 v 8:22 | Karma: 33,75

Dusan Makovsky

Potřebujeme lustrační zákon

4.12.2013 v 7:25 | Karma: 21,18

Dusan Makovsky

Milošu, kde jsi?

2.6.2013 v 21:48 | Karma: 30,22

Dusan Makovsky

Jak jsem se nestal neonacistou

27.3.2013 v 10:27 | Karma: 39,80
  • Počet článků 77
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3756x
IT na volne noze, s vice ci mene pravicovymi nazory, realista, dvojnasobny stastny otec, avsak stale spokojene svobodny, prazak, dymkar, sezonni alkoholik, milovnik RPG her a fantasy knizek, v diskusich na iDnes pod nickem makovec123.

Jsem clenem ODS na Praze 14.

Mé blogy jsou zpravidla psány pro server Eportál