Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zrůdnost u Křižíkovy fontány

Znárodnění, zdanění kapitálu, socialistické revoluce, pravda o Slánském, vlajka s Leninem, oslava vrahů od železné opony, srpy, kladiva, hvězdy a neochota policie proti tomu zakročit. To byl dnešní svátek lásky na pražském výstavišti.

Syna jsem, v rámci soukromé výuky občanské nauky vzal sebou, aby na vlastní oči viděl,  kdo z téhle země na čtyřicet let udělal kriminál, kdo tady schvaloval vraždy, zabíjení a ničení lidských osudů, kdo za to nikdy nebyl potrestán a naopak, kdo má vcelku reálnou šanci, díky všeobecné demenci a letargii národa se opět podílet na vládě.

Než se pustím do popisu, musím se omluvit dvěma komsomolcům (dle fotky v hospodářkách byl jedním z nich jistý Tomáš Kott), že jsem nedorazil k jejich stánku na domluvené vzájemné, jistě v přátelském a nenásilném duchu vedeném focení. Snažil jsem se, ale bohužel nikde nebyl ani on, ani jeho soudruh v tričku s Che Guevarou vidět. Fotografie stánku s Leninem, kde je tuším vyfocen vznikla dlouho před pozváním. A potácet se příliš dlouho bez přerušení mezi bývalými estébáky, partajníky, hraničáři, lidmi mdlého výrazu a mladými progresivními revolucionáři vyvolávalo trochu pocit, že se se slávistickou vlajkou prodírám kotlem sparťanů. Pokud si to tady přečte, mail najde, není problém se kdykoliv sejít a podiskutovat. Pokud šlo opravdu o focení a diskusi.

Zajímavá byla už samotná cesta k Výstavišti, kdy na nás jakýsi stařík vybafl „Hej, jede to na Julia Fučíka?“ Žádné prosím, žádné děkuju. Inu, stane se. Tykáme si a oslovujeme se soudruhu… Což ostatně zafungovalo i na samotném výstavišti několikrát.

Po výstupu z tramvaje hned přišlo zajímavé setkání. Vedle nás si to k fontáně rázoval sám veliký Milouš Jakeš. Je to opravdu symbol doby, potkat někoho, kdo má na svém hrbu takovou zodpovědnost za dobu totality, za veškeré normalizační znásilňování českého a slovenského národa, kterak si to rázuje na lidovou veselici se soudruhy, místo aby hnil v kriminále.  Ale bohužel, taková už je doba, kdo by se v minulosti šťoural.

U samotné fontány to vypadalo jak v nějakém rudém skanzenu. V barvách mi to připomnělo mé zážitky, kdy jsem coby pionýr musel stát v Terezíně u pomníčku a poslouchat soudružku Švorcovou, kterak recituje Zpěv míru. Těžko si dovedete představit, jak v dětské duši formuje lásku k jedné straně fakt, že se vám chce pekelně čurat a že nemůžete, dokud ta  paráda na pódiu neskončí.

Hned u vchodu transparent mladých komunistů vzývající cestu k socialismu, vedle několik stánků s literaturou typu „Pravda o Slánském“, „Paměti Fidela Castra“, „Marxismus“ nebo oslavná publikace k osmačtyřicátému roku.  Podobné příšernosti byly k sehnání často i se slevou, za některé tituly by se nestyděla ani knihovnička zarytého stalinisty.

Obskurních stánků a míst se tam ostatně našlo spousta. Od vcelku vtipného stánku levicových žen (ne, nemohl jsem si odpustit myšlenky na žižkovské ženy, na dopisy kolektivu dělnic ČKD, požadující trest smrti pro Štěpničkovou), přes více či méně militantní mládežnické ultras až po oslavu kovbojů a vrahů od drátů, klubu českého pohraničí. Na jednom z mládežnických stánku visel rudý hadr, ze kterého na účastníky moudře a laskavě shlížel sám Vladimír Iljič Lenin.

Tím vším se procházelo panoptikum prapodivných existencí. Od shrbených dědoušků, distributorů stranických plátků, přes upocené existence s kalhotami vytaženými až pod krk šťastné že mají levné pivo a ještě levnější párek, nařvané vyšší i nižší stranické funkcionáře, kteří bodře okoloploužící se zdravili „čest!“, až po chlapce a děvčata v tričkách s Che Guevarou, ozdobenými plackami s rudými hvězdami, srpy a kladivy a s plamenným, vševědoucím a optimistickým výrazem ve tváři.

Oslovil jsem několik policistů se žádostí, aby zakročili alespoň proti vyvěšenému Leninovi a přemíře rudých hvězd na plackách, protože jsem si představil, jak by asi všichni dováděli, kdyby místo Lenina někdo vyvěsil Hitlera, místo Che Guevary měl na tričku Goebbelse a místo hvězdy měl na klopě svastiku. Ale bohužel. Dobrá vůle zjevně nebyla, odpověď policistů byla „no to se musím někoho zeptat“ a tím to haslo. Zřejmě mají oběti komunismu menší váhu než oběti fašismu.

Ostatně, koho to dnes zajímá. Hlavně že je co jíst, lidstvo už jednoho nepřítele v podobě fašistů má a co kdyby se náhodou přišlo na to, že i dědeček/babička/strejda/ten hodný soused si s nimi zavdal. Tak o tom radši nebudeme mluvit a nebudeme do toho šťourat. A ono vlastně tak špatně nebylo.

V tu chvíli už mě ale především zajímalo chystané pásmo projevů a proslovů, které bylo průběžně přerušované jakousi kapelou, která vyhrávala přítomným k poslechu a chytání druhého dechu. Dramaturg oněch hudebních předělů zřejmě projevil smysl pro hodně suchý humor, když soudruhům nechal zahrát písničku, kterou proslavila Yvonne Přenosilová, Boty proti lásce.

Proslovy odstartovala soudružka Semelová, jak jinak než výkřiky o hrůzovládě, hladovějících učitelkách z mateřinek, které Kalousek hodlá okrást o pět tisíc, o agresivitě vlády, o tom jak strana hodlá podporovat všechny protivládní akce… Prostě klasická úvodní mantra, kterou v podobném duchu přednášejí dnes kdejací vůdci z lidu, odboráři, piráti, socdemáci… Neopomenula se ovšem odvolávat na oběti bojovníků za lidská práva, kteří položili životy za lepší, spravedlivější svět. Jako například na Julia Fučíka, kterého na závěr odcitovala.

Jméno dalšího mluvčího jsem nezachytil, ale podstatná informace byla, když sedící stařenky a stařečky zval na okupaci ministerstva financí 9. května.  Představa vyděšeného ministra Kalouska, zdrhajícího před davem rozzuřených berliček a chodítek mi proslunila už tak slunečné dopoledne.

Část proslovů jsem prokecal s chlapíkem, který výlet tam pojal také jako návštěvu obludária a tak mi myšlenky soudruha Dolejše zůstanou zřejmě navždy utajeny.  Zřejmě žádná škoda. Soudruh Grospič mi to bohatě vynahradil.

Dozvěděl jsem se, že normálního člověka nemůže nikdy jeho plat uživit, že je nutné zdanit přebujelý kapitál a banky, což prý je jediná cesta ven z krize. Samozřejmě došlo na klasické „solidární“ zdanění bohatých. Snaha soudruhů vrátit zpět slovu „solidarita“ příznak povinnosti je opravdu dojemná.  Stejně jako u předchozích řečníků došlo na ohánění se lidskými právy a ústavou. A pochopitelně nechyběla povinná dávka připomínek střelby do havířů během jejich boje proti vykořisťovatelům a moci kapitálu. Do školních lavic mě vrátilo vyhrožování válečným štváčům a těm co neustále zbrojí a vyvolávají ozbrojené konflikty.

Zhruba uprostřed bylo celé pásmo přerušené zpěvem hymny, kdy jsem se neskutečně styděl za to, že ti okolo jsou také občané stejného státu a uzavřené bylo zpěvem internacionály. To už bylo na mé nervy až moc, oficiální část tím byla ukončena, návštěvníci se začali rozcházet a já už neměl nervy ani žaludek na to si počkat na slibovaná vystoupení mládežníků. Stručně řečeno, bylo mi k posrání z toho, co jsem tam ty dvě hodiny sledoval

Nějak nepochopím to, jak krátkou a selektivní paměť někteří mají. Ohánějí se lidskými právy, popírají zvěrstva padesátých let (už se ani nezaklínají „přešlapy“), div nestraší lidi hladomorem, volají po okrádání a přerozdělování majetků, přitom sami mají na rukou tolik krve, že sebehorší diktátor a fašistický vůdce by jim záviděl. A všichni co tam seděli a upírali zraky na řečníky o tom věděli, podporovali to, fandili tomu, dnešní mládežníci mají tolik informací, že není možné aby byli tak zblblí...
A tuhle žumpu, tohle naprosté dno, jaké mohlo z lidské společnosti vzejít, hodlá volit takové procento českých voličů…

Dodatek: Historie se opakuje, soudruh Filip vystoupil na oslavě pořádané sociální demokracií. Socdem pravděpodobně zapomněla na bohumínské usnesení. To opravdu hrozí, že se sociální demokracie a bolševik vzájemně a nepokrytě podpoří, jako tomu bylo v únoru 48?
Pár fotografií najdete pod tímto odkazem:
https://plus.google.com/photos/101817759889528025116/albums/5737557284622437153?authkey=CLyv79LejeeCJg

Autor: Dusan Makovsky | úterý 1.5.2012 15:42 | karma článku: 39,15 | přečteno: 3643x
  • Další články autora

Dusan Makovsky

Břetislav Olšer a jeho falšování historie, aneb Semelová náš vzor

Nedá mi nereagovat na poslední blog Břetislava Olšera, ve kterém svérázným způsobem vykládá historii druhé světové války a zjevné lži předkládá jako fakta.

2.3.2014 v 14:10 | Karma: 37,12 | Přečteno: 2396x | Diskuse| Politika

Dusan Makovsky

Marta Semelová v Hydeparku

Dlouho jsem přemýšlel, čím okomentovat vystoupení komunistky Semelové v dnešním Hydeparku České televize. Bral jsem to ze všech stran, několikrát rozepsal, po vymazání sprostých slov zklamaně koukal na prázdnou stránku, nakonec jsem se rozhodl, že lépe než já její vystoupení okomentují paragrafy trestního zákoníku.

14.2.2014 v 8:01 | Karma: 35,75 | Přečteno: 3487x | Diskuse| Politika

Dusan Makovsky

Od Marxe k Bátorovi za jeden den? S prstem v nose

Po delší době se vrátím k seriálu o výrazných osobnostech rudého mládežnického hnutí. Tentokrát s poněkud pikantním nádechem.

12.2.2014 v 18:52 | Karma: 20,90 | Přečteno: 1857x | Diskuse| Politika

Dusan Makovsky

Pozvánka – Setkání nad lustračním a služebním zákonem

Lustrační a služební zákon jsou aktuálně poměrně frekventovaným tématem v médiích. Oba jsou obestřeny řadou mýtů, polopravd a omylů, málokdo z běžných občanů ví, proč jsou tyto zákony důležité, čemu brání a proč vlastně vznikly.

6.2.2014 v 8:05 | Karma: 10,74 | Přečteno: 343x | Diskuse| Politika

Dusan Makovsky

Julius Streicher by byl na ABB hrdý

Julius Streicher vydával v Německu týdeník Der Stürmer, proslulý antisemitismem, vyhroceným dokonce až za hranice snesitelnosti špiček tehdejšího nacistického Německa. Mottem týdeníku byl výkřik „Die Juden sind unser Unglück!„. Historii Streicherova díla přeskočím, najde si ji snadno každý na internetu. Od začátku, přes vybrané citace až po hořký konec samotného vydavatele.

27.1.2014 v 17:02 | Karma: 17,04 | Přečteno: 1316x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 77
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3756x
IT na volne noze, s vice ci mene pravicovymi nazory, realista, dvojnasobny stastny otec, avsak stale spokojene svobodny, prazak, dymkar, sezonni alkoholik, milovnik RPG her a fantasy knizek, v diskusich na iDnes pod nickem makovec123.

Jsem clenem ODS na Praze 14.

Mé blogy jsou zpravidla psány pro server Eportál